58-6 Potraga za svetlošću

Ako tragamo za svetlošću, da li to znači da smo u mraku?

Ako smo rođeni u mraku otkud znamo šta je svetlost?

Ako nam je mrak normalno stanje, šta će nam svetlost i zašto bismo je tražili?

Otkud znamo da se nećemo saplesti o nešto, ako, onako slepi, bauljamo po tami?

Da nećemo udariti u nekog takođe slepog, što poput nas traga za svetlošću.

Možda ćemo čuti glas koji će reći: Idi tamo! Tamo je svetlost.

A tamo je provalija.

Potraga za svetlošću nije samo puko traženje – već želja da se bolje vidi.

Najgore je biti u mraku, a sve oko tebe svetli.

I sunce i novogodišnje sijalice i …

Read More

58-5 Pozdrav braći iz Kragujevca…

Nadam se da neće zvučati akademski neodmereno, Slobodnozidarski ishitreno, ili, pak, dodvornički/neiskreno, ako kažem da je večerašnji rad/Agape svečana trpeza organizovana povodom proslave 10-ce postojanja ove PL”KM” svojevrsni sadržajno osmišljen Slobodnozidarski događaj.

Događaj koji : znači -zrači.

S poukom – porukom.

Informiše-sugeriše-promoviše rad Slobodnih Zidara u prostoru i vremenu.

S posebnim osvrtom na razvoj Slobodnog Zidarstva u Kragujevcu, staroj prestonici Srbije/gradu u kojem je kroz ozračje Liceja začet Univerzitet Srbije.

Gradu, kolevci vojne industrije poznatom diiljem regiona i na globalnoj mapi sveta.

Gradu automobilske industrije – “Zastavi” ispred čije kapije se na jarbolu viorilo 78.zastava, zemalja, u koje je izvozila automobile.

I da ne dužim.

S pozivom na onu …

Read More

58-4 Hiram i izgubljena reč

Reč je moralna pouka Slobodnog Zidarstva. Dati reč, dati zakletvu ćutanja, graditeljsku obavezu za nastavak Gradnje je naš put od smrtnog ka besmrtnom. Primena životne mudrosti je ključ Besmrtnosti čoveka koji teži Bogu. Naše tri inicijacije su projekcija sunca tokom dana. Učenik je sunce na jutarnjem Istoku, RA. Pomoćnik je na dnevnom, južnom suncu koga su Egipćani zvali AHATHOOR (tron Horusa). Majstor je večernje sunce na zalasku, on umire za ovaj svet, noseći želju za Rečju i silazeći u onostrano, u podzemlje. Kefra, buba koja kotrlja sunčev disk kroz noć, vodi Majstora Masona ka dubokom duhovnom probuđenju, tražeći reči od večnog Duha, od ADONAJA.

Veliki kralj Solomon je gradeći Hram …

Read More

58-3 Urednikov dodatak čitanju rada “Vavilonska kula”

U ovom broju Sirijusa imate priliku da pročitate odličan tekst našeg brata I.J. pod naslovom “Vavilonska kula”. Ukoliko ste već pročitali taj rad, jasno vam je ko je i kako gradio ovu kulu. Ukoliko niste pročitali tekst, vratite se nazad i najpre pročitajte ”Vavilonsku kulu”, pa tek nakon toga nastavite sa čitanjem ovog dodatka…

Siguran sam da niste čuli za sledeći tekst pesme koja govori o Vavilonskim robovima. Tekst pesme ide ovako:

Kraj reka Vavilona smo sedeli,
Da, plakali smo kad smo se setili Ziona.

º

Kad nas je bezbožnik,
bacio u ropstvo,
Tražio je od nas da pevamo,
A kako da pevamo Božju pesmu,
u tuđini?
Read More

58-2 Vavilonska kula

  1. A beše na celoj zemlјi jedan jezik i jednake reči.
  2. A kad odoše od istoka, nađoše ravnicu u zemlјi senarskoj, i naseliše se onde.
  3. Pa rekoše među sobom: „Hajde da pravimo ploče i da ih u vatri pečemo.“ I bjehu im opeke umjesto kamena i smola zemlјana mesto kreča.
  4. Posle rekoše: „Hajde da sazidamo grad i kulu, kojoj će vrh biti do neba, da stečemo sebi ime, da se ne bismo rasejali po zemlјi.“
  5. A Gospod siđe da vidi grad i kulu, što zidahu sinovi čovečji.
  6. I reče Gospod: „Gle, narod jedan, i jedan jezik u svih, i to počeše raditi, i neće im smetati ništa da urade što su
Read More

58-1 VODA – Jača od kamena i od čelika

(“Voda” – Deo II)

Ktesibije Aleksandrijski ili Ctesibius (grčki: Κτησίβιος) (285. pne.222. pne.) je bio starogrčki izumitelј i matematičar iz Aleksandrije.[1] Napisao je prve rasprave o komprimiranom zraku i njegovoj upotrebi za sisalјke ili pumpe (pa čak i za top). Nјega se smatra ocem pneumatike. Niti jedno njegovo delo nije sačuvano, već o njemu saznajemo od drugih starogrčkih naučnika.

Ktesibije Aleksandrijski je verovatno bio prvi upravitelј Aleksandrijske bublioteke. Malo se zna o njegovom životu, a puno više o njegovim otkrićima. Iako su sva njegova dela izgublјena, grčki matematičar i pronalazač Ktesibije i danas …

Read More

57-5 VODA – KORISTI I KATASTROFE

(“Voda” – Deo I)

OPŠTE O VODI
Čvrstina

Kad se kaže da je voda čvršća od kamena misli se da voda nasuta u procep granita pri smrzavanju, prelasku iz tečnog u čvrsto stanje, razbija kamen. Ovo je retkost u prirodi, da se zapremina povećava snižavanjem temperature. Ali ta ista voda pri prelasku iz tečnog u gasovito stanje, isparavanjem, ima suprotne posledice.

Krštenje

Poznato je da se u Hrićanstvu krštenje dece obavlјa polivanjem vode na glavu. Ovo potiče od sv. Jovana Krstitelјa koji je i samog Isusa krstio vodom iz reke Jordan.

Voda na planeti

Voda je providna tečnost koja formira reke, jezera, okeane i kišu. Ona je glavni sastojak fluida …

Read More

57-4 Postoji li veza između priče o Meduzi i masonske simbolike?

Slika 1: Mozaik “Meduza” – Arheološko nalazište Medijana, Niš – rekonstrukcija (Č.V.)

Nakon nekoliko godina radova i nekoliko godina prekida u radovima, nakon prikazane nesposobnosti epskih razmera u pokušajima da se započeti posao privede kraju, najzad je za posetioce otvoreno arheološko nalazište Medijana u Nišu. Ima se šta videti, saznati i zasigurno uživati u poseti. Preporučujem svakom ko bude u prilici, da obavezno poseti Medijanu. Između ostalog moju pažnju je privukao mozaik sa likom Meduze. Ko želi da vidi kako izgleda orginal, moraće da poseti Medijanu. Ja sam u međuvremenu mašti dao na volju i uz malo “fotošopiranja” napravio rekonstrukciju mozaika prikazanu na slici 1. Takođe me zainteresovalo pitanje da …

Read More

57-3 ORAO KAO SIMBOL U ZLOBODNOM ZIDARSTVU

“Vrhovni Savet Srbije 1912”

Orao je od davnina simbol snage i dominacije

U heraldici u vaksilologiji orao se prikazuje u više varijanti (jednoglavi, udvojeni, dvoglavi i ređe troglavi sa skloplјenim ili raširenim krilima). U kulturi našeg podneblјa, najčešće je prikazan kao dvoglavi orao raširenih ili skloplјenih krila. Dvoglavi orao predstavlјa carstvo koje dominira i nad istokom i nad zapadom i svoju moć i slavu dobija i sa jedne i sa druge strane. Takođe dvoglavi orao pomno motri na moguću opasnost ili mogući plen sa svake strane.

Kao motiv često se javlјa na područjima nekadašnje Ilirije, Mikejske Grčke, ali i na drevnom Bliskom Istoku dok nas njegovo poreklo vodi i do …

Read More

57-2 ŽIVLJENJE U DUHU SLOBODNOG ZIDARSTVA

Smisao života se sastoji u beskonačnom osvajanju nepoznatog,
u večnom naporu da se sazna više.
Emil Zola

“Vegvisir” ili “Wayfinder” ili “Pokazivač puta” – simbol Vikinga

Kao prvo, draga Braćo da vam si izvinim zbog svog neznanja, svoje sleposti zbog poveza na očima od koga nisam video svrhu, širinu i ideal učenja o Sveznanju i Univerzumu u kome se nalazimo i trudu u mojoj nameri spoznaje lјudskosti i čovečnosti, baš onako po obredu kako su činila Braća vekovima iza nas. Osećam veliku zahvalnost i poniznost pred uzvišenim cilјem spoznaje i izgradnje Hrama Svetlosti u nama.

Što se više čita, razgovara i prati stanje u svetu u kome živimo kao „…

Read More