Početkom godine, sa sajta VNLS (www.mason.org.rs) skinut je sadržaj jedne od ranije objavljenih vesti. Materijal u obliku fotografija i podataka upotrebljen je u nesvakidašnjem, medijski plasiranom saopštenju. Saopštenje je neuspešan pokušaj javne diskreditacije osobe protiv koje je bilo usmereno. Saopštenje je lični stav pojedinca, dok je materijal sa našeg sajta iskorišćen da se potkrepe iznete tvrdnje. Sadržaj je toliko bizaran i u potpunosti zasnovan na pogrešnoj percepciji realnog sveta, da ne zaslužuje ni polemiku, ni pažnju. Međutim, pokreće jedno veoma važno pitanje. Da li VNLS treba da objavljuje vesti o svom radu i aktivnostima, ili treba da se povuče i skloni od očiju javnosti?

Krajem XX veka u masonskom svetu je preovladao stav da masonerija treba da izađe u javnost i na taj način preventivno smanji rizik i zaštiti se od pogrešne percepcije na koju nailazi. Nekada se masoni nisu oglašavali niti odgovarali na napade ma kakvi ti napadi bili. Ako se ne zna šta radiš i ako ne odgovaraš na napade postaješ laka meta i podložan da ti se prišije sve i svašta. Neverovatne izmišljotine i negativan imidž pratili su masone a najčešće su optuživani za kovanje raznih zavera, izazivanje sukoba i rad u interesu vladara iz senke. Danas je gotovo sve što nekog dobronamernog može da interesuje objavljeno u knjigama i na Internetu. Objavljeni su čak i tekstovi rituala, video snimci radova u pojedinim ložama a da ne pominjem ogromnu količinu masonskih tekstova posvećenih masonskim temama iz pera samih masona. Istovremeno i oni koji nisu dobronamerni mogu naći ogromne količine antimasonskog materijala. Jedino što ostaje skriveno od javnosti i što tragaču za svetlošću ne može pružiti ni jedna knjiga ni Internet, to je lični doživljaj rituala.

U našoj zemlji, VNLS je uvek bila avangardna obedijencija koja se nikada nije stidela onog što radi, uvek otvorena za saradnju i dijalog sa svima. Uvek svesna odgovornosti koju nosi odrednica “Nacionalna” u imenu obedijencije. Da li je potrebno menjati pristup?

Sadržaj

PREUZMI CEO BROJ (.pdf)