25-1 Godina istinskog svetla (G.I.S)

Od samog stupanja u Bratstvo mnogi se pitaju odakle potiče masonsko računanje vremena, zašto je to relevantno za slobodno zidarstvo i žele da saznaju šta ”Godina Istinskog Svetla” ili ”A.L.” znači.

Biskup Džejms Ašer i Godina Postanja

Istraživanjem pronalazimo da skraćenica ”AL” potiče od latinskih reči “Anno Lucis”, što u prevodu znači “Godina Svetlosti”. Prošavši kroz mnoge različite izgovore AL se greškom vezivao za godinu 4004. pne za koju je biskup Ašer 1654. odredio kao godinu “stvaranja sveta”.

Ašer je bio nadbiskup oblasti Armah, u Severnoj Irskoj, i Primat (Prvi Biskup, ekvivalent Vladike) cele Irske od 1625-1656. Do te ”Godine Postanja” Ašer je došao izučavanjem tada dostupnih istorijskih podataka, uz podrobnu analizu Biblije i drugih verskih dokumenata. Nјegova studija proizvela je rad ”Annales Veteris Testamenti prima Mundi origine deducti” (“Izvori Starog zaveta, prvi izveštaj o poreklu sveta”), koji se pojavio 1650. godine i njen nastavak, ”Annalium Pars Postierior” (”Zapisi Poslednjeg Dela”) iz 1654. godine. U ovom radu on je slavno utvrdio da je Zemlјa stvorena u sumrak 23. oktobra, 4004. godine p.n.e.!

Dakle, šta je sa tom godinom? Pa, ako je dodate do današnjeg dana, možete saznati broj godina od stvaranja sveta: 4004 + 2014 = 6018. Sadašnjoj javnosti ovo danas zvuči zabavno ali u to vreme ovaj podatak se smatrao tačnim!

A kako je ovo ”otkriće” našlo svoj put do Slobodnog Zidarstva prekriveno je velom tajne. Ovaj Ašerov datum, prihvaćen od strane Crkve, ustalio se u knjizi Postanja, na marginama  Svetog Pisma u izdanju kralјa Džejmsa, preko kojeg se ta informacija proširlia u javnost.

“Prva upotreba” ovog datuma u masoneriji počinje 1777. kada je stavlјen na Povelјu Velike Lože Engleske loži Alfred iz koje je inače proisteklo šest poznatih Velikih oficira. Pre toga, “A.L.” se pojavlјivao u različitim prevodima poput „Anno Litomorum“ (godina rada), „Anno Lapidariorum“ (godina pokreta) i „Anno Laotomie“ (godina ostvarenja), na različitim dokumentima a svi se odnose na Kralјevsku Umetnost. Takođe, u to vreme ”A.M.” (Anno Mundi) se pojavlјuje sa značenjem “Godina Sveta”, kao još jedan oblik datiranja bratstva. Već od 1777. “Annp Lucis” pojavlјuje u sve više i više dokumenata dok na kraju nije usvojen i našao se u opštoj upotrebi kao sastavni deo svih Slobodnozidarskih rituala.

Danas vidimo AL, (Anno Lucis), kao zajednički datum-međaš na mnogim Slobodnozidarskim spomenicima posta-vlјenim širom sveta. Ali to nas dovodi do novog razmišlјanja: ako je tačno vreme nastanka masonerije nejasno, ovaj datum je veoma specifičan za pretpostavlјeni početak stvaranja. Možda je to, kao i mnogo šta drugo u masoneriji, metafora koja govori više o metafizičkom stvaranju nego fizičkom.

Istorijski posmatrano vidimo da oko 4004. godine p.n.e. datira početak Sumerske civilizacije. Neka od njihovih dostignuća tokom vekova postojanja njihovog društva jesu razvijen pisani jezik za koji imamo evidenciju danas, verovanje u bogove izvan njihovog fizičkog prostora, pojam greha (posledice dobrog i lošeg ponašanja), uređenje vlasništva zemlјišta i podele bogatstva i moći. U njih je postojao sistem obrazovanja, rat i složeni društveni odnosi. Ovo je najraniji oblik civilizacije čija je poslednja inkar-nacija i ova današnja u kojoj živimo.

A sada nešto o Godini Istinskog Svetla!

Biskup Džejms Ašer je izbrojao unazad koristeći navodne starosti lјudi u Starom zavetu, i došao do godine 4004. p.n.e. kao godine stvaranja sveta. Samo zato što je Ašerov datum blizu Godine Svetlosti – 4000.p.n.e. – mnogi pretpo-stavlјaju (zbog veza Slobodnog Zidarstva sa hrišćanstvom) da je masonski kalendar je zasnovan na Ašerovom.

Međutim, slobodnozidarski spisi još iz 1700. umesto toga tvrde da je računanje Godine Svetlosti zasnovano na kalendaru stvorenom od strane staro-egipatskog kulta boginje Izis! U 4000. godini p.n.e. zvezda Vela je postala supernova i isijavala je svoj sjaj mesecima tako da ako ste u nekom ranijih života bili u blizini geografske širine Egipta mogli ste videti dva Sunca!

Učinak eksplozije zvezde Vela je bio takav da je zaista stvorio “Godinu Svetlosti” – njeno blјeštavilo sprečavalo je da padne noć tokom većeg dela godine 4000.p.n.e.! Sveštenici kulta Izis očigledno su to shvatili kao znak rađanja Nove Ere i shodno tome započeli svoj novi kalendar.

Prema mišlјenju mnogih sadašnjih naučnika Velike piramide su izgrađene u znak sećanja na posmatranje eksplozije supernove koja se dogodila u godini 4000.p.n.e. Tako dr Entoni Hjuiš, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1974. otkrio je ritmički niz radio talasa za koje je dokazao da su bili emisije zračenja iz zvezde koja je eksplodirala oko 4000. godine p.n.e.

Masoni počinju svoj kalendar od “Godine Istinskog Svetla” dodavanjem 4000 tekućoj godini. Tako je 2014 + 4000 = 6014 G.I.S.

Drevni Sumerski zapisi na klinastom pismu opisuju  eksploziju džinovske zvezde unutar trougla od tri zvezde: Zeta Pupis, Gama Velorum i Lambda Velorum a nalazi se na južnom nebu.

Dakle van svake sumnje je da se masonski kalendar zasniva na Egipatskom a ne Ašerovom. Prvo, neobjašnjiv je nedostatak od 4 godine. Drugo, i Egipćani i masoni zovu 4000. p.n.e. “Godinom Istinskog Svetla”, jer ona to zapravo i jeste bila – “Godina Svetlosti” – za sve one koji su tada bili u Egiptu.

I za kraj, sledi opis Vela zvezdane eksplozije posmatran sa podneblјa Sumerske kulture:

Vela Supernova verovatno se desila pre 6000 godina. Vela Iks Pulsar je udalјen 1300 svetlosnih godina od Zemlјe. Supernova se mogla videti nisko na horizontu iznad Mediterana kao blјešteća zvezda.

Zbog nepravilnosti u rožnjači oka, posmatrač Supernove bi video zrake veličine trećine prečnika punog meseca.

Izgledala je kao plamteća zvezda u svom beskrajnom plesu bacajući kao koplјa svoje zrake jarkih boja. Sve bi bilo preplavlјeno trepćućom svetlošću  igrajuće senke оживеле bi zahvaćeni predeo krećući se sablasno kroz šume i gradove.

BR. M.K., P.L.K.M. Or.Kg,

15.10.6014. G.I.S.


Literatura:

ANNO  LUCIS – The Year of Light, Email from a Mason concerning Anno Lucis 

http://reality101blog.blogspot.com/search?q=year+of+light

MASONIC CALENDAR

http://www.masonicworld.com/education/files/masoniccalender.htm#main

The Masonic Manual – a pocket companion for the initiated

http://www.internetloge.de/masmanu/masman17.htm

MASONIC TRAVELER – ANNO LUCIS

http://masonictraveler.blogspot.com/search?q=anno+lucis

ARS QUATUOR CORONATORUM – Anno Lucis et AL

http://freemasonry.bcy.ca/aqc/anno_lucis/anno_lucis.html

James Ussher – From Wikipedia, the free encyclopedia

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Ussher