57-2 ŽIVLJENJE U DUHU SLOBODNOG ZIDARSTVA

Smisao života se sastoji u beskonačnom osvajanju nepoznatog,
u večnom naporu da se sazna više.
Emil Zola

“Vegvisir” ili “Wayfinder” ili “Pokazivač puta” – simbol Vikinga

Kao prvo, draga Braćo da vam si izvinim zbog svog neznanja, svoje sleposti zbog poveza na očima od koga nisam video svrhu, širinu i ideal učenja o Sveznanju i Univerzumu u kome se nalazimo i trudu u mojoj nameri spoznaje lјudskosti i čovečnosti, baš onako po obredu kako su činila Braća vekovima iza nas. Osećam veliku zahvalnost i poniznost pred uzvišenim cilјem spoznaje i izgradnje Hrama Svetlosti u nama.

Što se više čita, razgovara i prati stanje u svetu u kome živimo kao „profani lјudi“, mi uviđamo smisao za želјom o promeni svesti i osvešćivanja od „robovanja“ u širom smislu te reči. Primetili ste Braćo draga da se ni u jednom spisu, pisanoj poruci ili učenju o Slobodnom Zidarstvu ne govori o neuspehu, porazu ili odustajanju kao opciji ili životnom motou, ili bar da je to retkost.

Da li ste vi zaista slobodni lјudi? Šta je Sloboda po vama? Kao što je veliki Aristotel rekao „Onaj ko prevlada svoje strahove biće istinski slobodan“. Uviđanje prioriteta u svakome od nas, skidanje lanaca ropstva neznanja i dizanje glave kako bi videli svet široko otvorenih očiju, obaveza je svakog lјudkog bića, a mi smo tu da „poguramo“ situaciju u dobrom smeru našim sveobuhvatnim delovanjem kako društva oko nas, tako i čoveka kao jedinke. Naoružani tradicionalnim oruđima za gradnju: šestarom, ugaonikom, čekićem i dletom, mi Slobodni Ljudi Na Dobrom Glasu nosimo baklјu svetlosti znanja i suštinske vrednosti postojanja lјudskog bića. Nosimo je hrabro i ponosno kroz vekove postojanja Masonerije. Nema odstupanja od svesnog klesanja kamenih kocki naših bića, ugrađujući ih u Hram Čovečnosti.

I onda se postavlјa pitanje: Draga Braćo, da li smo mogli više? Da li možemo više od ovoga? Gde smo i da li smo skrenuli sa puta spoznaje lјudske Dobrote, Vere, Lepote i Ljubavi? Zašto svi Masoni na ovoj planeti nisu mogli više od ovoga? Zar su ovako zamišlјali gradnju Hrama te 1717. godine? Koliko smo odmakli u gradnji od ove moje trenutne tačke pogleda na Svemir, na vratima spoznaje lјudkosti i savršenstva. Kako utiče na nas manjak tolerancije, šašavih teorija zavere, neznanje i glupost koji se svakodnevno promovišu u svim porama našeg društva? Jesmo li postali imuni na glad, zlo, nemanje i dečiji plač? Šta smo uradili i šta ćemo uraditi povodom toga u našoj kući, komšiluku, mestu u kome živimo?

Braćo draga, bili mi svesni ili ne živimo u dobu previranja, zlobe, dezinformacija, ratova, zemlјotresa i svemirskih letelica može se reći da je od 2. Svetskog rata ovo najteže doba za lјudski rod i lјudskost u lјudima. Ništa više neće biti isto na geo-političkom planu, a i majka priroda kao da nam nagoveštava nešto. Borba Svetla i Tame nikada nije bila neizvesnija nego sada.

Zaštićen sam od negativnih vibracija.

U „uskim grlima“ za civilizaciju i opstanak lјudskosti naš Red je kroz vekove pokazao razum, ideju, smisao postojanja lјudkog bića. Zbog toga je Bratski lanac veoma bitna stvar. On nas drži i vuče kada osustanemo ka dobrim i plemenitim stvarima. Mi imamo znanje, sposobnost, potencijale i kvalitete, ali treba da analizom svoga Bića donesemo zaklјučak kako da se smisleno angažujemo na ovom zajedničkom uzvišenom cilјu. Da našoj deci i potomcima ostavimo iole bolјe okruženje i samu planetu, za mrvicu bolјe od onog stanja u kakvom smo ih nasledili. Pasivnost nije opcija. Mi stojimo na strani Velikog Neimara Svemira i težimo svetlijoj strani uma Univerzuma i imamo isti zadatak i obavezu kao mnoga naša Braća vekovima unazad.

Spoznajom sebe spoznaćemo i lјude oko nas i moći ćemo da delujemo kako dolikuje Slobodnim Zidarima.

Literatura: Ovaj rad je inspirisan knjigom

Majstor Mason“ Br. Slobodana Škrbića.

Na Orijentu Knjaževac,
Učenik Kralјevske Umetnosti, D.Ž.
20. dana februara meseca 6023. G.I.S.