39-4 IMPRESIJE SA ISPITIVANјA IZMEĐU STUBOVA I INICIJACIJE, BRATA D.Ž.

Sve počinje odlukom. Nije laka. Ponos zbog toga što si prepoznat ispunjava. Prepoznat od strane lјudi koje cenim. Jedan od njih je i Garant. Drugi je čovek sa kojim drugujem godinama, poslovno, kafanski, porodično, takoreći svakodnevno. Ima i drugih, sve dobri lјudi, zadovolјstvo je poznavati ih.

Odluka nije laka, od slabog znanja do preispitivanja sopstvenih kvaliteta i sposobnosti. Nije laka, ali je donesena. Pristupam! Garant, odnosno njegov zastupnik, priprema me polako, korak po korak, razgovor za razgovorom. Bez otkrivanja mnogo detalјa upoznajemo se, stvaramo međusobno poverenje da sam spreman. Spreman sam…, mislim…

Konačno stiže dan kada ću se prvi put sresti sa Bratstvom. Sa još jednim kandidatom odlazim na rečeno mesto. Prima nas Garant. Sa povezom preko očiju vodi nas do sobe. Kaže da čekamo. Traje, vreme sporo prolazi, nelagoda, iščekivanje, ushićenje… Prvi odlazi kandidat sa kojim sam u sobi. Posle nekog vremena vraća se, ne otkriva mnogo detalјa, bar ne onoliko koliko bih želeo. Osećaj da ideš u bitku goloruk. Od oružja imam samo sebe. „Protivnika“ znam površno, a na njegovom terenu sam. Koncentracija i smirenost, razmišlјanje o sebi, svom životu, svojim vrlinama koje su me i preporučile. Naravno iskaču i misli o manama, slabostima, padovima…, kovitlac misli, osećanja… Najzad dolaze po mene. Garant mi stavlјa povez preko očiju…, tu je sad još jedan Brat. Zajedno me vode…, gde? Put nije dug, ali traje. Prepušten dvojici lјudi od kojih jednog ne znam. Uvode me u neku prostoriju i postavlјaju na stolicu. Osećam druge lјude u prostoriji, njihovo disanje, šapat… Ispred mene su i sa leve i sa desne strane. Prvo pitanje…, najteže: „Predstavite se“…,  i prve reči koje izgovaram…, nesigurnost…, i prva greška. Potpuno pogrešno izabrana reč da opišem sebe kao individualca rečju samac. Uhvaćen…, podpitanje…, pokušavam da redefinišem.

F1iX5loA

Reči izlaze, ne znam da li imaju smisla i konačno blago tapšanje po ramenu od strane Garanta u znak odobravanja. Olakšanje! Drugo, treće pitanje, nižu se… Odgovori su neki bolјi, neki lošiji… Odgovaram i očekujem tapšanje Garanta po ramenu. Shvatam da je to znak da dobro odgovaram, ili da sam dosta govorio. Pronađen je sklad, adaptacija na situaciju. Konačno kraj ispitivanja.Tako mnogo rečeno, a još toliko ostalo da se kaže. Vraćaju me u sobu i čekamo ishod glasanja. Razgovor sa drugim kandidatom štur, uopšten. Ulazi Garant i saopštava nam da smo dobili pristanak Bratstva za pristup. Odlazimo…

Dolazi i dan Inicijacije. Protiče u čekanju. Uzbuđenje raste. Spremanje. Ponovo sa drugim kandidatom odlazimo na dogovoreno mesto. Proces stavlјanja poveza se ponavlјa. Čekanje…, opet… Upoznajem i trećeg kandidata. Dolaze po nas. Sva trojica sa povezima, vode nas. Već je poznat put. Iskustvo Brata koji me vodi opušta. U Hramu smo. Inicijacija počinje…, iskušenja…, zemlјa, vazduh, vatra, voda…, prolazimo sve prepreke. Duboko skoncentrisan, vođen Bratom prepuštam se atmosferi i događajima koji se nižu. U jednom trenutku ovlaš skidaju povez. Svetlost u Hramu…, prvi put. Iznenađenje. Mnogo je lјudi. Neki od njih stoje sa uperenim mačevima, drugi rukama u belim rukavicama pokrivaju lica. Traje tren, povez je vraćen, ali slika je urezana. Prvi put video Braću. Obred traje. Zakletva. Duboko predan. Izgovaram svaku reč verujući u njenu suštinu, smisao. Primlјeni smo. Povez je skinut. Svetlost!

Vidim Braću…, konačno… Učenik Kralјevske umetnosti… Slobodan čovek na dobrom glasu.

Ponos… Snaga… Bratstvo.

Prvi Rad, ritualno klesanje. Shvatam da sam na početku jednog puta. Put klesanja sebe u bolјeg čoveka. Čoveka koji će svojim pobolјšanjem doprineti opštem bolјitku, izgradnji Hrama. Otkrivanje prvih tajni. Događaji se ređaju. Izmaglica osećanja, pokušavam da uhvatim što više detalјa, da zapamtim, da ne grešim. Braća su strplјiva i shvataju moju nesigurnost. Dobronamerno prate svaki naš korak… Svaki govornik izgovara istu rečenicu: „Izuzetni lјudi na dobrom glasu“…, svaka nedoumica pada.

maxresdefault

Znam da sam na dobrom putu, da dobrota, iskrenost, trud, istrajnost imaju smisao. Prepoznati su. Sva Braća čestitaju ponaosob. Osmesi, stisak ruke, tri polјupca. Zahvalnost! Druženje. Odlazak kući. Dugo ramišlјanje…, proces je pokrenut.

Istine koje su se duboko urezale: Sloboda – Jednakost ‒ Bratstvo!

ZAUVEK.

Timakum, Na Orijentu Knjaževac,

12. dana, decembra meseca 6018. G.I.S

Učenik Kralјevske Umetnosti,

Br. D.Ž.