59-2 Vajfert je uvek sa nama

Braćo, nadam se da neće zvučati slobodnozidarski  neodmereno i ishitreno, s jedne strane, bratski  nametljivo i neodmereno, ili, pak “hvalisavo”, što bi bilo ponajgore, s druge strane, ako kažem: Putovanje na planirani Ritualni Rad Poštovane Lože ”Đorđe Vajfert” ( u daljem tekstu: RR PL”ĐV”), koji je, bi, zakazan za 28.12.6023. G:.I:.S. je, uspešno,  završeno.

Ovaj uvodni pasus Instrukcije bio bi nepotpun/nedorečen, s jedne starne, rizikujući da potpisniku ovog rukopisa Braća iz drugih loža prigovore: da je pristrasan ( hvalisav), jer je napisan perom Brata koji je član PL”ĐV”. U ušima mi odzvanja pridika Braće,kako Brat hoće da istakne-pohvali svoju PL”ĐV” ne rekavši, pri tom, ni reč, na osnovu čega i povodom kog događaja (RR), popisnik rukopisa pohvali svoju PL? Dodano, izuzev ocene uspepno je završen (RR), Instrukcija ne sadrži ni reč o dnevnom redu, niti kojim povodom je zakazan/održan RR ove poštovane lože.

Stavih prst na čelo. Bolje razmislih, i, ruku na srce, priznah u sebi, da su Braća koja mi upućuju zamerku u pravu, bez obzira na Slobodnozidarsku odrednicu: malo hvali, nimalo ne kudi. Mnogo slušaj malo pričaj.
Rukovodeći se ovim porukama (poukama), ne ostade mi ništa drugo, nego, da bar u najkraćim crtama dam “skicu Arhitektonske table”, s RR te večeri, koji ja procenih/ocenih svojom metrikom, saopštvajući javno ocenu: uspešno završen rad/Putovanje…

Ove večeri (28.12.6023. G:.I:.S), PL”ĐV2 je bila domaćin – Hrama/Ritualnog rada – inicijacijacije Braće, iz tri PL, I to: PL “ĐV”, PL “G9” i PL “Mihajlo Pupin”, koja traže Svetlost i prijem u Bratski lanac. S druge strane, iako sam, u poodmaklim godinama, moje “putovanje” od Kragujevca do Beograda, da prisustvujem ovom slobodnozidarskom događaju, započeto 28.12. 6023.G:.I:.S. a, završeno 29.12.6023. G:.I:.S, povratkom u KG, nije mi palo teško, već, nprotiv, poput Viteza na konju, pretčao sam ovaj put/zvršio putovanje. Siguran sam, da mi je u podsvesti putovođa bio Veliki Arhitekta Univerzuma, koji mi je dao Snagu, Brat “Đorđe Vajfert” Mudrost, a inicijacija/prijem nove Braće/Učenka, upotpunila svojom Lepotom sinošnju Gradnju, tako da putovanje nisam ni osetio – naprotiv, učinilo mi se da sam tek iniciran, pred oltarom Hrama, uz Tri velika I Tri mala Svetla. Duž celog putovanja me je pratila Bratska ljubav, tako da mi je “let” ka vidikovoj liniji – Orijentu Beograd bio obasjan Svetlošću – u iščekivanju početka, novog RR/Gradnje.

Lepota zajedničkog Ritualnog Rada/Gradnje, (združenih Poštovanih loža, s jedne strane, bratska ljubav, prisustvo Braće/Starešinstva iz VNLS, Starešinstva i Braće iz drugih Poštovanih loža pod zaštitom VNLS, njihov govor: slobodnozidarske besede s (filozofskim, psihološkim porukama…itd.), iniciranoj Braći, kao i ostaloj Braći/Slobodnim zidarima, (od 1 stepena- 33 stepena), predstavljaju svojevrsni, sadržajno osmišljen Slobodnozidarski “projekat” – Gradnju. Gradnju humanijeg i čovečnijeg društva – Solomonovog Hrama, hrama nad hramovima, koju su nam u nasledstvo ostavile, brojne generacije Slobodnih zidara/naših predaka, ugrađujući svoj isklesani I obrušeni kamenčić u temelje Hrama, koje generacije Braće ostavljaju svojoj Braći/potomcima.
I ove večeri, ( 28.12.6023. G:.I:.S), mi stariji Slobodni zidari, obećasmo novoprimljenoj Braći, da ćemo im biti od pomoći, na Putovanju ka Svetlosti, učeći ih/podućavajući ih kako da klešu neobrađeni kamen, savladavajući tajne Slobodnog zidarstva (3×3), kroz alegoriju reči i simbola. Celokupan Ritualni Rad, vođen “dirigentskom palicom” – Čekićem Časnog Starešine/Starešinstva PL”Đorđe Vajfert”, znanjem/ umećem i harmonijom ostale Braće na Istoku, na svojim mestima i dužnostima, u kolonama i redovima, plenio je pažnju Braće iz ostalih Poštovanih Loža, i, VNLS.

To sam i očekivao. Verujem i ostala Braća. Pored ostalog, nije slučajno izabrana naša PL”Đorđe Vajfert” da bude domaćin Ritualnog Rada: Inicijacije nove Braće iz ostalih PL. A, evo i zbog čega? Dovoljno je reći Brat Đorđe Vajfert! Zaslužio je Brat Đorđe Vajfert! i zadužio nas Slobodne zidare u Srbiji. Čuvajmo njegovo Slobodnizidarsko ime – izgovarajmo ga s ponosom!

Prostor i vreme mi ne dozvoljavaju da detaljnije govorim o Bratu Đorđu Vajfertu. Zato, preporučujem novoiniciranoj Braći da s dužnom pažnjom, pročitaju monografiju: “Velika nacionalna loža Srbije 1919 – 2019″, Grupa autora/Braće, Izdavač VLNS, 2019.god. Dodatu vrednost sinošenjem Ritualnom Radu, daje i to, što je u PL”Đorđe Vajfert” iniciran i Brat/Učenik PL”G9″, koja radi na Orijentu Podgorica (Crna Gora), pod zaštitom VNLS, što dokazuje/pokazuje da je Slobodno zidarstvo internacionalni Bratski Lanac koji ne poznaje granice. Rečeno jezikom alegorije i simbola, Brat Đorđe Vajfert je i sinoć: 28.12.6023:.G:.I:.S. bio “Vrlo Moćni i Suvereni Grand komander – ujedinitelj Braće/Slobodnih zidara”. S druge strane, to je dokaz da Slobodno zidarstvo – Bratski Lanac dokida/ukida najudaljenije geografske barijere, čineći ga međupovezujućim. Brat je mio, ma koje vere bio!
Privodeći kraju, ovaj osvrt, na sinošnji Ritualni Rad, zaključiću: moj umor na putovanju od Kragujevca do Beograda je zanemarljiv, u odnosu na Bratsku ljubav koja mi je ispunila srce/dušu, s jedne strane, I što se Sever VNLS zabeleo-bljesnuo Učeničkim keceljama, što nam uliva poverenje da je VNLS I PL, pod njenom zaštitom, na pravom putu/putovanju ka Svetlosti…
Utiske sa sinošnjeg Ritualnog Rada čuvam i nosim u skrivenim odajama duše.
Slava Radu!

Za ponos svih Poštovanih Loža i Braće koje rade pod zaštitom VNLS.

Brat S.Ć. M.K.U.
PL”Đorđe Vajfert”,
na Orijentu Beograd.