40-1 Bratski lanac

„Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.“ – Duško Radović

Nije prirodno da budeš sam, ljudsko biće je definisano kao društveno-socijalno. Osim prijatelja, rođaka, kumova i članova porodice sa kojima komuniciraš rečima, gestikulacijama i emocijama, privilegovan je onaj ko se nađe u Bratskom lancu. Jedinstvo Braće koja se prepoznaju i nemošću svojom komuniciraju, oslikava se jasnim simbolom – Bratskim lancem, tako uzvišenim, a sa druge strane jednostavnim. Hoće li jačina Lanca zavisiti od broja karika u njemu, ili će presudna biti veličina srca i otvorenost da budu uzdignuta ka bratskoj lјubavi, tu dileme nema. Karika po karika, Slobodni i Dobri Ljudi Na Dobrom Glasu, jedan pored drugog, dajući ruku svom Bratu, jednaki su i jedinstveni. Koliko god bili različiti po svom fizičkom, društvenom i materijalnom statusu, upijaju zajedno stvaralačku energiju Velikog arhitekte.

Nisu svi ni obrušeni idealno, hoće li i biti ikada (?), svakako teže ka tome. Neko je tek uzeo potreban alat u svoje učeničke ruke, ali je ravnopravan svom Bratu, sada već iskusnom Majstoru. Svačiju individualnost i posebnost Braća će poštovati, u Bratskom lancu se neće razlikovati, moraju svi da budu jedno, jer će samo tako kosmička energija proteći kroz njih. Ako se nekom Bratu čini da ipak ne pripada tu, jer nije „dorastao“, ostala Braća mu moraju usmeriti veću lјubav, osnažiti ga i ukazati na međusobnu pripadnost i značaj svakoga od njih, upravo i njega takvog. Desiće se i situacija da neka Braća smatraju da su „mnogo ojačala“ u svom profanom svetu. Ne bi trebalo da zaboravlјaju kada su i kako postali karika, kada ih je neko prepoznao, sa njima razgovarao, da su upravo Braća svojom lјubavlјu i otvorenog srca, osim svojim glasom, upravo njega kao takvog primili među njih i prihvatili ga kao ravnopravnog na putu ka istini.

BL2


Neka svaki Brat bude siguran da njegovo profano angažovanje ni na koji način neće uticati na čuvanje Svetlosti Bratstva. Ako je rešen da se povuče (trajno ili privremeno) neka ne otvara mogućnost zlonamernima da napadaju i bave se ostalom Braćom, on će ostati upravo na onom putu samospoznaje i duhovnog usavršavanja i prenosiće principe i učenje Slobodnog zidarstva novim Učenicima, postulatima koji važe kao i uvek i u međusobnom odnosu.

Nije, Braćo moja draga, Bratski lanac ram za sliku leta. Ako se polomi, sačiniće se novi i slika će i dalјe biti fina i stajaće na istom mestu i suštinski predstavlјati i dalјe trenutak koji smo uhvatili u životnom okviru. Bratski lanac je živa stvar, kao što smo i mi i naš život. Nјegovo jačanje, očuvanje i proširenje je ono na šta smo se ne samo obavezali, već i zakleli danom Inicijacije kada nam je Svetlost data. Na njega pazimo, motrimo i ne dozvolјavamo da popušta. Tamo gde je oslablјen, sva naša energija se tu usmerava, on mora da postoji i opstaje, ne vezano za dešavanja i promene u društvu, politici, ekonomiji.

BL

Spoznaj samoga sebe, ali budi spreman da daš i ne pitajući koliko za svog Brata ‒ „Život nam vraća ono što drugima dajemo“ ‒ govorio je Andrić. Okružuj se dragim i iskrenim lјudima. Oni koji su interesno i poltronskim umećem pokraj tebe nisu ti Braća, njihova misija i cilј su jasni. Ako ti treba mišlјenje i imaš dileme, razmisli čijom si balotažom primlјen, ko te je i kada unapredio i uzdigao, ko je i sa koliko vere ulagao u tebe i vodio računa o tebi kao da si mu najbliži, a zauzvrat nikada od tebe nije tražio ništa.

Brata kakvog ćeš naći, sresti, upoznati i zavoleti iz Bratskog lanca, neće ti život ponuditi tek tako. Moraćeš za njim da tragaš dugo, u na žalost velikom prostoru oko sebe ispunjenim neiskrenim i iskrivlјenim individuama. Bratski lanac smo mi, a našu Ložu učinićemo jačom i iskreno uticajnijom da svet i naša okolina budu još bolјi, sa što više dobrih lјudi oko nas, da naša zajednica bude što reprezentativnija.

Formirajmo, Braćo moja, Bratski lanac i neka naša međusobna lјubav, otvorena srca, mudrost koju imamo i kojoj težimo, daju snagu i primer svim lјudima.

Na Orijentu Knjaževac, prvog dana, oktobra meseca 6018. G.I.S.

Pomoćnik Kralјevske Umetnosti,

Br.D.M.