39-5 IMPRESIJE SA ISPITIVANјA IZMEĐU STUBOVA I INICIJACIJE, BRATA G.P.

Konačno je došao dan moje Inicijacije. Kako sam se osećao? Nervozan, uzbuđen, uznemiren, ali definitivno ispunjen nekom pozitivnom tremom. Ušao sam u automobil. I dok sam se nekako stidlјivo tražio sa zracima Sunca kroz automobilsko staklo, pitao sam se

šta će se desiti kroz nekoliko sati…šta će se desiti, kako ću reagovati, hoće li mi ovo promeniti život?

Topla dobrodošlica i smeštanje u mirnu sobu. Gasim svetlo i opuštam se, nekako čudno preplavlјen svakakvim emocijama i mislima, a opet opušten. Rekao bih spreman.

Povez preko očiju. Pomoć Braće prilikom ulaska u Hram i prelaz preko stepenika uliva poverenje. Čudno ali osećao sam prisustvo i tačan položaj svakog Brata u Hramu. Sa druge strane, povez me tera na neku brzu misao koliko je čovek slep i uronjen u neznanje i slabo vlada drugim čulima.

Pitanja. Dosta pitanja i iskreni odgovori. Odgovarah kratko, možda i

preoštro (verovetno zbog nepoznavanja sagovornika), ali bez ustezanja.

Mač. Simbol kazne za izdaju čije postojanje me ne plaši, već raduje. Red, moral, rad, odanost moraju da postoje na putu ka Svetlosti. Mač nas štiti.

Knjiga. Ispružena desna ruka i obećanje da ću poštovati i braniti Braću daju mi neku pozitivnu energiju i svest da na putu ka znanju i Svetlosti nisam sam. Sam ne mogu tamo ni stići, a ni Braća bez mene.

Omča, razgolićenost, manjak cipele. Dok me Braća vode po trnovitom putu onako ogolјenog i bespomoćnog, čak i poniženog, osećam potrebu da skinem sve. Obuzeo me i neki ponos. Osetio sam neku nesigurnost kod Braće koja su me vodila, osetio sam i želјu da im u svom neznanju nekako pomognem. Znanje košta, a neznanje još više. To mi je dokaz da na našem putu svi učimo, da moramo da se držimo i uzdižemo zajedno.

EHvVjg_h

Ogledalo. Pogled unazad u ogledalo. Suočavanje sa  samim sobom. Jesam li ja neprijatelј samom sebi? Gledaš i procenjuješ lјude svaki dan a jesi li video i sagledao sebe? Čovek mora da ceni sebe da bi cenio druge lјude. Da, cenim i volim svoju Braću. Na svom putu budi dobar i pravičan, rekoh u sebi.

Gotovo je! Posle kratkog čekanja došao je i taj trenutak! Emocije i uzbuđenje.

Puno toplih reči dobrodošlice i čestitanja Braće. Gotovo je, ali nije kraj.

Ovo je tek početak, početak mog putovanja u Slobodnom zidarstvu.

Osećam da ću stići do cilјa putujući ovim putem, vođen podrškom našeg Bratstva!

Želim da učim više, radim više, budem više!

Ka Suncu!

Timakum, Na Orijentu Knjaževac, maja meseca 6018. G.I.S.

Učenik Kralјevske Umetnosti,

Br. G.P.