25-4 Bratski lanac

Bratski Lanac je verovatno najuzvišeniji i najvažniji od svih simbola Slobodnog Zidarstva.  Predstavlja snažnu vezu koja svu braću okuplja kako u njihovim  ložama, tako i u profanom svetu. Predstavlja Masoneriju u svoj svojoj kompleksnosti i veličini.

U toku obreda inicijacije, nova braća se primaju u Bratski Lanac neposredno pre nego što im se da Svetlost. Samim tim se posebno ističe jedinstvo, ali i pripadnost bratstvu. Lanac se formira tako što desna ruka jednog brata prihvati levu ruku narednog. Na taj način, simbolički se pokazuje da u Bratstvu Masona „uzimate“ (desna ruka) ali ujedno i „dajete“ (leva ruka) celog sebe. Bratstvo je neprekidni lanac kroz koji struji sinergija sve braće. Ona se strujanjem uvećava do beskonačnosti, rezonantnim pojačanjem u srcima braće, koja zdušno rade kao jedan. Samo tako se obezbeđuje neprekidnost postojanja Slobodnih Zidara kroz vekove.

Neprekidni Bratski Lanac pokazuje da je univerzalno Slobodno Zidarstvo bez početka i bez kraja. Da se proteže kroz različite kulture i civilizacije. Da postoji u različitim oblicima, ali da je suština uvek ista. Da ujedinjeni u svojim mislima, osećanjima i delima neprekidno gradimo bolji svet za budućnost. Ovo obavezuje novu braću, ali i podseća svu ostalu na neophodnost neprekidnosti Bratskog Lanca. Izgradnja Hrama, koja je u simboličkom smislu cilj rada u Masonskim Radionicama, može se smatrati i izgradnjom čvrstog i neraskidivog Bratskog Lanca. Mason učestvuje u gradnji Hrama tako što se stalno usavršava i uzdiže, a time postaje i čvršća karika u Bratskom Lancu. Lanac je jak koliko i najslabija karika u njemu. Neraskidivi lanac ne sme da ima slabih karika. To je jedini način da Masonska Ideja i Misao opstanu.

Rad na samom sebi! Klesanje neobrađenog kamena – kaljenje karike u lancu. Da li je neko od nas spreman da bude najslabija karika? Da li sme sebi da dozvoli da skrene sa staze kojom je krenuo onog trena kada mu je data Svetlost? Može li Mason da živi mimo datih zakletvi ili postulata Masonskog Dekaloga? Bratski Lanac postoji jedino kao neprekidan, sa svim svojim karikama u njemu. Pucanje jedne od njih čini štetu celokupnoj Masoneriji. Jasno je da biti Slobodan Zidar podrazumeva veliku odgovornost prema samom sebi, ali i prema drugima. Takođe, postoji i odgovornost Bratstva prema neraskidivosti Bratskog Lanca. Ako u lancu ipak ima karika koje posustaju, neophodno je da se lanac skrati. Bratski lanac ima svoj puni smisao i snagu samo kao neprekidan i jak. Samo takav može da se proširi novim, jakim, karikama.

Masonerija svoje vekovno postojanje duguje neprekidnom iniciranju nove braće, slobodnih ljudi na dobrom glasu. Ovim se u Lanac dodaju nove karike. Što više karika, lanac je duži. Tako ima mnogo više potencijala. Može mnogo dalje da dopre. Može mnogo šire da obuhvati. Doprinos opštem dobru je ovim mnogo veći na radost svih Masona.

Bratski Lanac se, kao jak simbol, fizički obrazuje na kraju svakog rada, pri zatvaranju Lože. Obrazuje se skinutim rukavicama, kako bi pokazao prisnu vezu između Braće. Ne raskida se odmah, već posle nekog vremena u toku kog se povezujemo i svojim mislima. Po njegovom raskidanju, kada se ruke puste i kada se Slobodni Zidari raziđu u tišini, ostaje Lanac Srca. Lanac koji nas uvek povezuje kada izađemo iz Hrama u profani svet. On je univerzalna odlika Slobodnog Zidarstva, bez obzira na pripadnost različitim Ložama i Obedijencijama. U Bratskom Lancu smo svi isti pred Velikim Arhitektom Univerzuma. On predstavlja jedinstvo Slobodnih Zidara širom planete.

Izgradnja Hrama je počela od Kralja Solomona i Hirama Abifa. Za razliku od njih, danas gradimo simbolički Hram tj. radimo na uspostavljanju Svetske Harmonije. Kroz sve te epohe i principe, povezuje nas jedinstven Bratski Lanac. Duhovna veza, Lanac Srca, svih Masona na planeti Zemlji. Izgradnja Hrama je večna, jer je i težnja ka boljem svetu i ka većoj Harmoniji takva. Da bi smo nastavili putem kojim smo krenuli, neophodno je da stalno radimo na sebi. Svaki, i najbolje obrađeni, kamen može da se poboljša pažljivim udarcima dleta i čekića. Rad na samom sebi je beskrajan i prati Masona sve do preseljenja na Večni Istok. Naš Bratski Lanac će tako uvek biti jači na radost svih Slobodnih Zidara.

Br. S.P.

P.L. „Nemanja“, Or. Niš