42-3 PLAMENA ZVEZDA (fr.L’Etoile Flamboyante,en. The Flamboyant Star)

…”In love it is strengthened.

Because in the slender pentagram

The dimension of man is traced. It guides the companion and it emancipates it ”...

Unk. Bro P.T.

Značaj Plamene zvezde i simboličko značenje je opisivano u mnogobrojnoj masonskoj literaturi. Takođe, u literaturi je opisano značenje plamene zvezde u sklopu rituala, unapređenja na više stepene kao i opšte simboličke karakteristike. Za alhemičare Plamena zvezda je znak Suštine, za druge je to Velika Arkana a za Kabaliste Sveti Pentagram. Za neke je to i Pentalfom Pitagore.

Albert Pajk je pisao o tome da je podsticanje aluzije da je Plamena zvezda sa pet tačaka Božansko proviđenje zapravo odraz mašte, i da iako se smatralo u staroj masonskoj literaturi (onoj kojoj je A.Pajk analizirao prilikom pisanja svojih dela)  – da je Plamena zvezda i vodilja magije – ovome simbolu ipak treba dati savremenije pojašnjenje. Originalno, smatra Pajk, plamteća zvezda je predstavljala Sirijus, ili Zvezdu Psa, prethodnika plavljenja Nila, Boga Anubisa, pratioca izide, sliku Horusa sina Ozirisa prikazanog simbolom sunca, sinom Izide, Hermesom i dr.

Međutim, Pajk navodi da je u okviru trougla hebrejsko slovo „Yod” (Yud) koga je u američkim i engleskim ložama svojevremeno zamenilo “G”, i koje predstavlja prvo slovo naziva „BOG” u engleskom jeziku. Ovaj istaknuti masonolog takođe navodi da za tako nešto nije našao mnogo razloga iako je slovo “D” inicijal od „DIEU“ bilo korišćeno u francuskim ložama. „YOD“ se u Kabali smatra simbolom jedinstva, vrhovnog božanstva i dr. Mistično značenje ove reči se može istraživati u kabalističkim knjigama, ali Pajk smatra je dovoljno objašnjenje – STVARALAČKA ENERGIJA. Slovo „G” koje je u središnjem delu predstavlja i sledeće termine: Geometrija, Gnoza, Genij, Generacija, Grifon, Grand, Gama i Gold (engl. zlato). Stavljajući ovo slovo u centar kruga beskonačnosti, predstavljena je simbolika neiskazanog božanstva – koja je BEZIMENA.

I sam ritual unapređenja na drugi stepen upućuje na to da se Bogu ime ne dodeljuje, da se time ne bi obešćastio…U starim masonskim knjigama iz Engleske je jedan brat naveo: “Plamena Zvezda ili Sjaj u centru upućuje nas na veliko svetleće Sunce, koje osvetljava zemlju i rasipa svoj blagotvoran uticaj i šalje blagoslov Ijudskom rodu.” U nekim tekstovima se naziva i simbolom PROMIŠLJENOSTI ili PRUDENTIA – predviđanje – SIMBOL SVEZNANJA i dr.

Tu je i značajna simbolika broja 5, kao broja krakova Plamene zvezde, ali je značajna i sprega broja 5 sa brojem 7. U Bibliji se navodi da je Hrist hranio svoje učenike i veliki broj ljudi deleći 5 hlebova i dve ribe. Time se dobija broj 12 (5+7). Pet je i malih planeta vidljivih golim okom: Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn. A ako im se pridruže Sunce i Mesec onda se ponovo dobija broj 7 i tako dalje…

Između ostalog i u knjizi FIAT LVX se navodi pet putovanja prilikom unapređenja na stepen pomoćnika u sladu sa putevima uspenja po drevnim elementima i pet nivoa koji vode do buđenja središnje moći u čoveku (prvo putovanje u Makutu – element Zemlje, drugo putovanje u Jesodu – Vazduh poučava o lenjiru i šestaru, treće u sferi Hoda – Vode gde se otkrivaju lenjir i poluga, četvrto putovanje kroz element Vatre, libelu i peto putovanje kao Duhovno postignuće).

Kao iskustvo pomoćnika se ističe razumevanje kompleksnosti simbolike, jedinstvo koje nastaje iz različitih simbola u smislu vezivanja elemenata. Ovim putovanjem je “probuđeno” pet krakova Plamene Zvezde…

04.01.6020

P.K.U. Br. M.S

P.L. Đ.V.