56-4 Početak rada frankofone lože u okviru VNLS

20 maja 2023 godine u Beogradu osnovana je loža “Samuel Kernbeiser”. Ova loža je specifična po tome što će ritualni radovi Škotskog obreda biti izvođeni na francuskom jeziku.

Osnivanju lože prisustvovao je Veliki Majstor GLdF, Grand Komander VSS 1912 i naravno, Veliki Majstor VNLS. Za prvog starešinu ove lože izabran je brat P.P. trnutno na dužnosti Velikog Kancelara – Vrhovnog Saveta Srbije 1912.

Na rad ove lože dobrodošla su sva braća koja žele da uživaju u čarima francuskog jezika i lepoti Škotskog obreda. Članstvo lože računa na braću masone koji govore francuski a zbog posla ili nekog drugog razloga borave u Beogradu. Dobrodošla su i braća iz drugih obedijencija a koje interesuje ovakva vrsta rada. Ukoliko ne pronađu neki drugi način, svi zainteresovani za rad ove lože mogu se javiti kancelariji VNLS: office@mason.org.rs ili info@sirijus.rs

Loža je dobila ime po Samuelu Kernbeiseru, istaknutom francuskom masonu koji je između ostalog bio garant i u GLdF uveo veliki broj braće iz Srbije. Na ovaj način braća iz Srbije žele da sačuvaju uspomenu na ovog divnog čoveka.

Prvi Nadzornik lože “Samuel Kernbeiser”,
brat Č.V.